Titel: Att taga bort vägglöss.

Meddelare: Ingrid Vikström  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ovansjö

Att taga bort vägglöss.

På skärtorsdagskväll skall man kunna ta bort vägglöss, har det sagts. Två kvinnor i skriftedräkt, begiva sig in i det rum, där vägglöss finnas. Så tar den ena tre vägglöss i ett papper och säger till den andra, att nu huserar hon dem ej längre. Mera får ej yttras och tyst och allvarsam skall man vara. Hon, som har de tre vägglössen, går med dessa till en myrstack och gräver ned dem, och den andra kvinnan sopar efter henne med en kvast hela vägen. Då skall vägglössen komma ut ur huset i en hel evighet lång rad och begiva sig till myrstacken. Detta jag hört av de gamla.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Groddjur, insekter m.m.